Monday 14 January 2008

Linux Terminal - Μάθημα 2ο - Γενικά Tips

Γενίκη σύνταξη εντολών

Υπάρχουν αρκέτες εντόλες στο Linux που μας βοήθουν να εκτέλεσουμε χρήσιμες λειτούργιες. Μερίκες από τις εντολές αυτές είναι ενσώματωμένες στο κέλυφος, δήλαδη είναι διαθέσιμες όσο δούλευουμε στο συγκεκριμένο κέλυφος, ενώ άλλες είναι εξωτερίκα προγράμματα, δήλαδη πρέπει να έχουν εγκαταστάθει για να μπορέσουμε να τις χρησίμοποιησουμε.

Οι περισσότερες εντολές στο Linux χρησιμοποίουν τη ακόλουθη σύνταξη :

εντολή [ορίσματα] παρ1 παρ2 ... παρν
Όπου:
εντολη : το όνομα της εντολής
ορίσματα: ειδικές παραμέτροι της εντόλης, που διαφοροποιουν τη συμπεριφορά της.
συνήθως τις ξεχωρίζουμε από τις άλλες παραμέτρους απο το - ή το -- πριν
απο το όνομα τους πχ --verbose ή -v. Όπως και τα αρχεία οί σήμαιες
διαφοροποιούνται αν είναι γραμμένες με μίκρα ή με κεφαλαία γράμματα.
παρ1..ν: Οι λίστα με τις παραμέτρους για τις οποίες θα δουλέψει η εντόλη. Τυπίκα
αυτή είναι μια λίστα από αρχεία ή απο φακέλους.
Μόλις πληκτρολογήσουμε την εντόλη πατάμε Εnter για να εκτέλεστει.

Αξιοποιώντας καλύτερα την γραμμή εντόλων

Οπώς είπαμε στην γράμμη εντόλων δίνουμε τις εντόλες με την χρήση του πληκτρολόγιου και όχι με point & click οπώς σε ένα γραφίκο περίβαλλον. Έτσι είναι σημαντικό να γλιτώνουμε χρονο από τη δακτυλογράφηση. Ας δούμε πως το πετυχαίνουμε αυτό.

Εν πρώτοις θα πρέπει να μπορούμε να διορθώσουμε γρήγορα τα λάθη κάτα την πλήκτρολόγηση. Στο Bash, που είναι και το προεπιλεγμένο κέλυφος του Linux, μπορούμε να πάμε σε οποιοδήποτε σήμειο της γραμμής Θέλουμε με τα βελάκια (δεξία και αρίστερα), στο τέλος της με το πλήκτρο end, και στην αρχή της με το πλήκτρο home. Μπορούμε να σβήσουμε το λάθος γράμμα με το πλήκτρο delete (ή del στα πιο παλία πληκτρολόγια) , και να εισάγουμε τα καινούργια δεδόμενα. Αν πατήσουμε το πλήκτρο insert (ή ins στα παλίοτερα πληκτρολόγια) μπορούμε να παρεμβάλουμε χαρακτήρες ανάμεσα σε δύο άλλους ή ξαναπατώντας το να γράψουμε πάνω από τους υπάρχοντες χαρακτήρες.

Αλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι να μπορούμε να είσαγουμε πιο γρήγορα το κείμενο. Αυτό το πετυχαίνουμε αφενός μεν με εξάσκηση, αφέτερου χρησιμοποιώντας δύο πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του bash.

Το πρώτο είναι η αυτόματη συμπλήρωση χαρακτήρων. Δηλάδη αρκεί να γραψούμε λίγα γράμματα από την εντολή ή το όνομα αρχείου και πατώντας το πλήκτρο Tab, το bash αναλαμβάνει να συμπληρώσει τα υπόλοιπα. Αν βρεθούν περισσότερες εντόλες ή αρχεία που αρχίζουν με αυτά το γράμματα το bash τα τυπώνει όλα, οπότε ξαναδοκιμάζουμε πληκτρολογώντας λίγους ακόμα χαρακτήρες. Αν δεν βρει αρχεία που να αρχιζούν από αυτό τον χαρακτήρα ή δεν εχούμε δικαίωμα πρόσβασης στον κατάλογο που ανήκει το αρχείο ακούμε τον ήχο μπίπ.

To δεύτερο χρήσιμο χαρακτηριστίκο το bash είναι οτι κρατάει ιστορίκο των εντολών που πλήκτρολογήσαμε, οπότε με τα βελάκια πάνω ή κάτω πάμε στην προήγουμενη ή την επόμενη αποθηκευμένη στη λίστα εντόλη.

Το σύστημα αρχείων του Linux

Οι υπολόγιστες κρατούν και οργανώνουν τις πληροφορίες υπο μορφή φακέλων και αρχείων. Ένα αρχείο μπορεί να είναι μπορεί να είναι ένα κείμενο με τη βιογραφία μας ή μια φωτογραφία της Jennifer Lopez. Μπορεί ακόμα να είναι και καποίο εκτελεσίμο πρόγραμμα. Ένας φάκελος μπορεί να περιέχει αρχεία ή και φακέλους που περιέχουν αρχεία και φακέλους που με τη σείρα τους μπορούν να περίεχουν αρχεία και φακέλους, και παεί λέγοντας. Τα αρχέια και οι φάκελοι περιγράφονται με ένα όνομα που μπορεί να περίεχει μέχρι 256 χαρακτήρες, και στο ονόμα αυτό διαφοροποίουνται τα πέζα με τα κεφαλαία γράμματα. Ετσί πχ ενα αρχείο που ονομάζεται απογραφή είναι διαφορετικό αρχείο με το Απογραφή και το ΑΠΟΓΡΑΦΉ.

Τα αρχεία και οι φάκελοι σχηματίζουν το σύστημα αρχείων του Linux. Στην κορύφη βρίσκεται ο κατάλογος root / και όλα τα υπόλοιπα αρχεία και φακέλοι περιέχονται σε αυτόν. Έτσι όταν αναφέρομαστε σε ένα αρχείο, αναφερόμαστε σε αυτό σύμφωνα με τη σχετικη του θέση, ως προς τον κατάλογο root /. πχ το αρχείο /etc/passwd είναι διαφορετίκο από το /bin/passwd, αφού παρότι έχουν το ίδιο όνομα βρίσκονται σε διαφορετίκο κατάλογο του /. Κατα σύμβαση συμβολίζουμε τον τρέχον κατάλογο με . και τον προηγούμενο από αυτόν με .. .

'Ενα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του Linux είναι οτι τα ΠΑΝΤΑ σε αυτό είναι αρχεία, που σημαίνει οτι η δισκέττα θεωρείται κατάλογος, ο σκληρός δίσκος θεωρείται κατάλογος, ο εκτυπώτης, η κάρτα ήχου, το πληκτρολόγιο κτλ θεωρούνται αρχεία. Γιατί αυτό είναι σημαντίκο και πια τα πλεονεκτήματα του θα το δούμε αρκέτα αργότερα.

Στο επομενο μαθημα θα μάθουμε να δουλεύουμε με αρχεία.

Keywords: Linux, Terminal, Shell, Commands, Syntax, Tips n Tricks, Terminal Series, Linux Filesystem Hierarchy

No comments: